måndag 6 juli 2009

En ny myndighet

Myndigheten för yrkeshögskolan har nu startat upp sin verksamhet, se www.yhmyndigheten.se för mer information!

tisdag 16 juni 2009

Yrkeshögskolan i Metro

Tidningen Metro skriver om yrkeshögskolan - 89 utbildningar som ger dig jobb.

onsdag 10 juni 2009

Delrapport till utbildningsdepartementet

Utredningen Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan har lämnat en delrapport till utbildningsdepartementet som innehåller bland annat förslag till regeringen om mål, återrapporteringskrav och verksamhetens finansiering samt en verksamhetsplan för andra halvåret 2009 för YH-myndigheten.

fredag 5 juni 2009

YH-utbildningar ansökningsomgång 2009

Bakgrund
Ansökningsomgången är den första för de nya yrkeshögskoleutbildningar som påbörjas inom den yrkeshögskola som startar i Sverige den 1 juli 2009. 404 ansökningar om att bedriva yrkeshögskoleutbildning har inkommit denna första ansökningsomgång.

89 av dessa har prioriterats av Utredningen om bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver YH-utbildningar kommer Myndigheten för yrkeshögskolan efter den 1 juli att ansvara för pågående kvalificerade yrkesutbildningar (KY), påbyggnadsutbildningar (PU), kompletterande utbildningar (KU) samt hantverksutbildningar för vuxna kommer också att övergå till yrkeshögskolan och bli en del av dess utbud av YH-utbildningar.

Lista över prioriterade utbildningar
Det är nu möjligt att ta del av listan med de 89 yrkeshögskoleutbildningar som prioriteras i ansökningsomgången 2009 fördelade per utbildningsområde. Observera att det antal studieplatser som utredningen prioriterat kan skilja sig från antalet sökta studieplatser. Listan innehåller därför ingen information om antalet studieplatser. I de beslut som utredningen senare fattar kommer denna uppgift dock att framgå.

För ytterligare information, kontakta Mats Miljand, tfn 08-405 18 83.

Lista över de 89 prioriterade YH-utbildningarna (pdf)
Information till utbildningsanordnare som ansökt om YH-utbildning hösten 2009 (pdf)
Bakgrund till bedömning av ansökan om statsbidrag för att bedriva yrkeshögskoleutbildning (pdf)
Pressmeddelande: Stort intresse för de första yrkeshögskoleutbildningarna (pdf)

torsdag 7 maj 2009

Fyra nya avdelningschefer

Tillsättningen av de fyra återstående avdelningscheferna i YH-myndigheten är nu klar:

Lena Darås, 52 år, chef för avdelningen internt stöd och styrning, Västerås

Arbetar idag som VD i ett litet teknikkonsultföretag, huvudsakligen med utveckling av företaget och dess administrativa rutiner, kvalitetssäkring och marknadsföring.

Har sedan 1990 innehaft ledande befattningar inom såväl näringslivet som staten. Senaste befattningar var som ekonomidirektör på Ekobrottsmyndigheten och innan dess som ekonomichef och biträdande administrativ chef på Fiskeriverket.

Sten-Inge Hedenström, 54 år, chef för avdelningen kommunikation och dokumentation, Hässleholm

Arbetar idag på Högskolan i Gävle som säljare/marknadsförare med samverkan och externa kontakter.

Drivit reklambyrå i Karlstad under åtta år och arbetat som marknadschef på Pliktverket och informationschef på Räddningsverket.








Margareta Ljungqvist, chef för avdelningen tillsyn och kvalitetsgranskning, Hässleholm


Arbetar idag på Göteborgs universitet på institutionen för pedagogik och didaktik.

Har tidigare varit enhetschef för Myndigheten för skolutveckling i Göteborg och områdeschef och rektor i Mölndal.





Björn Scheele, 56 år, chef för avdelningen omvärldsanalys och uppföljning, Västerås




Kommer närmast från Skolverket som enhetschef för vuxenutbildning.

Utbildad yrkeslärare och har tidigare varit gymnasierektor och arbetat med skola-arbetslivsfrågor på lokal och nationell nivå. Deltagit som expert i flertalet arbetsgrupper inom EU-kommissionen med syfte att främja utvecklingen av yrkesutbildningen.




måndag 20 april 2009

Läs intervju med Pia Enochsson

I Högskoleverkets senaste nyhetsbrev Nyheter & Debatt nr 3 publiceras en intervju med Pia Enochsson. Läs om hennes tankar kring yrkeshögskolan.

tisdag 14 april 2009

Rekrytering av medarbetare till YH-myndigheten

Utredningen för bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan har nu påbörjat sitt rekryteringsarbete. Myndigheten kommer att bestå av cirka 65 medarbetare fördelade på fem avdelningar mellan kontoren i Västerås och Hässleholm.

Varje avdelning leds av en avdelningschef. De fem avdelningscheferna kommer att ingå i myndighetens ledningsgrupp.

Organisationsskiss (pdf)

Rekrytering av chefer
En avdelningschefstjänst kommer att besättas med YH-myndighetens överdirektör. Rekryteringen av de fyra övriga avdelningscheferna pågår nu och ansökningstiden för dessa tjänster går ut den 16 april.

Den 7 maj kommer besluten om tillsättning av chefstjänsterna att vara klar, vilket innebär att alla fem avdelningschefer kommer att kunna delta aktivt i rekryteringen av medarbetare på sina respektive avdelningar.

Rekrytering av övriga medarbetare
Verksamheten vid KY-myndigheten i Hässleholm kommer att föras över till YH-myndigheten och de cirka 25 medarbetarna i Hässleholm kommer att erbjudas tjänster i YH-myndigheten. Processen med verksamhetsövergång från KY-myndigheten till YH-myndigheten pågår för närvarande och kommer att vara slutförd i mitten av maj.

Först då, efter den 15 maj, kommer vi att kunna påbörja rekryteringen till övriga tjänster. Huvuddelen av dessa blir placerade i Västerås. I slutet av juni beräknas ett flertal tjänster vara tillsatta. Den knappa tiden för rekrytering gör att de flesta nyrekryterade medarbetarna kommer att påbörja sina arbeten i YH-myndigheten successivt under sommaren. Rekyteringsprocessen kommer att kunna följas på denna sida.

Redan nu finns uppgifter om var vi befinner oss i arbetet med att rekrytera avdelningschefer. (Se länken här intill. Här kommer uppgifterna att uppdateras regelbundet.) www.ky.se/yhrekrytering

Pia Enochsson
Särskild utredare för Utredningen för bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan

torsdag 9 april 2009

Följ rekryteringsprocessen på YH-bloggen

I miten av nästa vecka kommer vi att publicera tidsplaneringen för bemanningen av den framtida YH-myndigheten. Via bloggen kommer du att kunna följa hur arbetet fortlöper.

Redan nu får vi många mejl och telefonsamtal från människor som vill söka jobb i den nya myndigheten. För närvarande hanterar vi rekryteringen av blivande avdelningschefer och vi återkommer med en tidsplan för återstående rekrytering.

Organisering av YH-myndigheten

Nu har den särskilda utredaren Pia Enochsson fattat beslut avseende lokalisering och bemanning av den blivande YH-myndigheten. Myndigheten kommer att bestå av fem avdelningar varav tre kommer att finnas i Västerås och två i Hässleholm. Som tidigare meddelats kommer myndigheten att ha sitt säte i Västerås.

I Västerås placeras avdelningarna för omvärldsanalys och uppföljning, för utbildningsfrågor samt för internt stöd och styrning. I Hässleholm placeras avdelningen för kommunikation och dokumentation och avdelningen för tillsyn och kvalitetsgranskning. Dessa avdelningar ska ledas av avdelningschefer. Just nu pågår rekryteringsprocessen avseende fyra avdelningschefer. Avdelningen för utbildningsfrågor kommer att ledas av myndighetens överdirektör.

Totalt beräknas myndigheten ha cirka 65 medarbetare. I länken nedan hittar du information om hur avdelningarna är uppbyggda och vilka befattningar som blir aktuella.

- Det blir mycket kvalificerade och utvecklande tjänster på båda orterna och verksamheterna i Västerås och Hässleholm är av likvärdig storlek, säger Pia Enochsson, särskild utredare.

YH-myndighetens avdelningar med befattningar (pdf)

Över 400 ansökningar om att starta YH-utbildning

Ansökningsomgången om att få starta yrkeshögskoleutbildning under hösten 2009 är nu avslutad. Totalt har hela 404 ansökningar om att få starta YH-utbildningar kommit in. Regeringen har avsatt närmare 64 miljoner kronor för 2009 för yrkeshögskoleutbildningar. Medlen beräknas räcka till att bevilja ett 50-tal utbildningar omfattande cirka 1 500 studieplatser.

Handläggningstiden är mycket kort. Preliminärt väntas utredningen Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan (YH-utredningen) omkring den 5 juni kunna lämna besked om vilka ansökningar som har prioriterats. Det är Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning som på uppdrag av YH-utredningen administrerar ansökningsomgången.

Flest ansökningar kom från Stockholms län som står för nästan en fjärdedel av alla ansökningar, följt av Västra Götaland med 67 ansökningar och från Skåne har 53 ansökningar kommit in.

- Det är glädjande att det finns så stort intresse från olika utbildningsanordnare att driva yrkeshögskoleutbildning. Men det är också en mycket ansvarsfull uppgift att välja ut de bästa utbildningskoncepten, då platsantalet är begränsat, säger Pia Enochsson, särskild utredare i utredningen Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan.

onsdag 8 april 2009

Ytterligare en expert till kommittén

Nu är den siste experten till organsiationskommittén utsedd. Det är Jean-Pierre Zune som till vardags är utredare på Högskoleverket.

torsdag 2 april 2009

Experter i organisationskommittén

Organisationskommittén utökas nu med ett antal experter. Vilka dessa är ser du nedan:

Anna Cederschiöld, avdelningschef Skolinspektionen

Ana Gnospelius, kontaktperson Arbetsgivarverket

Karl Gutberg, utredare Ekonomistyrningsverket

Brittmarie Högberg, ämnesråd i Utbildningsdepartementet

Sven-Erik Wallin, departementsråd i Utbildningsdepartementet

Fler medarbetare till kommittésekretariatet

Nu har fler medarbetare anslutit sig till arbetet i det sekretariat som arbetar med att skapa den nya Myndigheten för yrkeshögskolan.

Senaste tillskotten är:
Håkan Larsson, tidigare administrativ chef i bl a Nätuniversitet och Distum.

Mary Dahl, assistent åt den särskilda utredaren Pia Enochsson och till det övriga sekretariatet.

Därmed består sekretariatet av nio personer - varav två på halvtid.

Arbetsgrupper bildas för att säkerställa effektiva processer

I arbetet med att förbereda för yrkeshögskolan har man inom utredningen skapat ett antal arbetsgrupper med olika inriktningar och uppgifter. Allt för att arbetet ska bli så effektivt som möjligt. Här presenteras de olika arbetsgrupperna.

Handläggningsprocesser för beslut om YH-utbildningar
Gruppen har till uppgift att utveckla en modell för handläggningsprocesser avseende yrkeshögskoleutbildningar, sammanställa underlag för beslut om ansökningsomgången för start av yrkeshögskoleutbildning hösten 2009, pröva frågan om statsbidrag ska fördelas efter schablon eller faktiska kostnader med mera.

IT-frågor med mera
Gruppen har till uppgift att ge förslag avseende YH-myndighetens IT-plattform och telefoni, studerandedokumentationssystem och system för diarieföring med mera.

Tillsyn och kvalitetsrevision
Gruppens uppgift är att ta fram riktlinjer för hur YH-myndigheten ska arbeta med tillsyn och kvalitetssäkring och ta fram en modell för dessa uppgifter.

Omvärldsbevakning – business intelligence
Gruppen ska ta fram riktlinjer för hur YH-myndigheten ska arbeta med omvärldsbevakning och analys av kompetensbehov och ta fram en modell för dessa uppgifter.

Validering och European Qualifications Framework (EQF), erkännande av utländsk yrkesutbildning på eftergymnasial nivå
Gruppens uppgift är att kartlägga vad vilka åtgärder som YH-myndigheten behöver vidta för att fullgöra sitt uppdrag och ta fram en plan för myndighetens kommande arbete med dessa frågor.

Återrapportering till regeringen
Gruppens uppgift är att ta fram budgetunderlag för andra halvan av 2009 samt ett budgetunderlag för 2010-2012. Föreslå mål och återrapporteringskrav till myndighetens regleringsbrev, föreslå finansieringsförslag, ta fram en verksamhetsplan för andra halvan av 2009 samt ta fram slutrapport från utredningen som ska lämnas den 30 juni 2009.

fredag 27 mars 2009

Rekrytering av avdelningschefer

Myndigheten för yrkeshögskolan med totalt 65 medarbetare kommer att vara placerad med sitt huvudkontor i Västerås med tre avdelningar och i Hässleholm med två avdelningar. Myndigheten söker nu fyra avdelningschefer. Annonserna publiceras även bland annat hos Arbetsförmedlingen samt på rekryteringskonsultens webbplats och i dagspress. Sista datum för ansökan är den 16 april.

Chef för Avdelningen för internt stöd och styrning
Chef för Avdelningen för kommunikation och dokumentation
Chef för Avdelningen för Avdelningen för omvärldsanalys och uppföljning
Chef för Avdelningen för tillsyn och kvalitetsgranskning

onsdag 18 mars 2009

Kommitténs sekretariat

Det är nu klart hur organisationskommitténs sammansättning ser ut. Förutom den särskilde utredaren Pia Enochsson består kommittén av ett sekretariat där följande personer ingår:

Mats Miljand, departementsråd vid utbildningsdepartementet. Har varit enhetschef för Gymnasieenheten i Utbildningsdepartementet. Mats är kommitténs huvudsekreterare.

Per Byström
Kansliråd. Arbetar bland annat med valideringsfrågor och frågor med koppling till den europeiska referensramen för kvalifikationer (EQF) på enheten för studiefinansiering och vuxenutbildning i Utbildningsdepartementet.

Robert Modlitba
Kansliråd. Arbetar som budgetsamordnare på enheten för studiefinansiering och vuxenutbildning i Utbildningsdepartementet.

Eva Nordlund
Undervisningsråd på Skolverket. Har bland annat arbetat som sekreterare i Valideringsdelegationen.

Helena Nybom
Fil. kand. Har tidigare arbetat som sekreterare i Yrkeshögskoleutredningen.

Jenny Wendle
T f utbildningsdirektör på KY-myndigheten.

tisdag 17 mars 2009

Lag och förordning om yrkeshögskolan

Idag har lag och förordning om yrkeshögskolan offentliggjorts. Detsamma gäller förordningen om utbildning inom yrkeshögskolan som genomförs som uppdragsutbildning. Du hittar dem i högerspalten under rubriken viktiga dokument.

Lagen om yrkeshögskolan träder i kraft den 15 april 2009 och tillämpas på utbildningar som påbörjas efter den 1 juli 2009.

torsdag 12 mars 2009

Mats Miljand blir huvudsekreterare i organisationskommittén


Utbildningsdepartemenet har idag offentliggjort att Mats Miljand kommer att utses till huvudsekreterare i organisationskommittén som ska förbereda bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan, med avsikten att han ska bli överdirektör vid myndigheten när den inrättas.

Mats Miljand, född 1951, kommer närmast från utbildningsdepartementet där han varit departementsråd och enhetschef för Gymnasieenheten. Han är utbildad lärare och har även arbetet som skolledare. Han har dessutom varit projektledare för olika utvecklingsprojekt med inriktning skola-arbetsliv där han ofta har varit i kontakt med bl.a. branschorganisationer.

onsdag 11 mars 2009

Inbjudan till ansökningsomgång för yrkeshögskolan med start 2009

Organisationskommittén för yrkeshögskolan inbjuder till att ansöka om statligt stöd för start av yrkeshögskoleutbildning under 2009. Ansökningsperioden löper från den 18 mars 2009 till den 8 april 2009.

Syftet med denna ansökningsomgång är att få in nya utbildningar i yrkeshögskolan för att öka den totala volymen av eftergymnasiala yrkesutbildningar. Det betyder att ansökningar om utbildningar som redan har statligt stöd som kvalificerad yrkesutbildning (KY), påbyggnadsutbildning (PU) eller kompletterande utbildning (KU) med start under hösten 2009 inte kommer att prioriteras i denna ansökningsomgång. Om utbildningarna är pågående, men inga beslut om fortsatt stöd finns för hösten 2009 eller senare, kan dessa givetvis ingå i ansökningsomgången.

I denna ansökningsomgång finns heller inte möjlighet att ansöka om att ingå i yrkeshögskolan utan statligt stöd. I framtiden kommer dock även utbildningar utan statligt stöd att kunna ingå i yrkeshögskolan.

Ansökningsomgången genomförs praktiskt av Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning på uppdrag av Organisationskommittén för yrkeshögskolan. Det är KY-myndigheten som ska kontaktas om du har frågor kring ansökningsomgången. Det är dock kommittén som fattar beslut om vilka ansökningar som ska prioriteras och därmed ingå i yrkeshögskolan från och med hösten 2009.

Du hittar ansökningsanvisningar, webbformulär, information om kvalitetskriterier med mera på www.ky.se/yh2009.

Välkommen med din ansökan.

Med vänlig hälsning
Organisationskommittén för yrkeshögskolan

Intervju med Pia Enochsson - särskild utredare

Bakgrund
Pia Enochsson utsågs den 3 mars till särskild utredare för att bilda Myndigheten för yrkeshögskolan, med avsikten att hon ska bli generaldirektör för myndigheten när den inrättas den 1 juli 2009. Här följer en kort intervju med utredaren.


Fakta
Ålder: 59
Familj: Man, två barn och sex barnbarn
Bor: I Stockholm
Bakgrund: Lärare, SYO-konsulent, statssekreterare och tidigare generaldirektör för Glesbygdsverket och Myndigheten för skolutveckling för att nämna några befattningar.
Fritid: För närvarande ingen alls. Annars gärna skönlitteratur, umgås med barnbarn, bio och utställningar av olika slag.
Dold talang: Kan det mesta om EU:s system för mjölkkvoter och kan skjuta prick med gevär. Inget av detta är till nytta för den nya myndigheten dessvärre.

Varför ville du ha jobbet?
- Jag ville gärna kavla upp ärmarna och starta en myndighet med viktigt uppdrag från första början och jag är så glad att jag fick det förtroendet.

Vem är Pia Enochsson?
- En rätt vanlig människa med fel, brister och talanger som andra. Hon har relativt lätt att fatta beslut, är oftast glad och lugn trots ett högt arbetstempo. Hon gifte sig nyligen i Las Vegas med samma man som hon levt med i 45 år nu.

Vilka är de största utmaningarna för Yrkeshögskolan?
- Det blir att åstadkomma en helhet av alla de många delar som myndighetens verksamhet ska bestå av. En annan utmaning är att hålla ihop en verksamhet som kommer att finnas på två orter. Båda dessa utmaningar har jag haft som GD tidigare och vet att de är fullt möjliga att genomföra.

Hur är du som ledare?
- Jag är drivande och entusiastisk och tror jag kan dela med mig och sprida det till andra. Jag delegerar gärna när jag känner mig trygg med de chefer jag har omkring mig. Jag har mycket energi och stark motivation. Är också otålig ska erkännas.

Du har ju en gedigen erfarenhet av skolan, men hur ska yrkeshögskolan bli trovärdig i näringslivet?
- Det går bara genom nära samarbete med näringslivet självt. Det är en mycket viktig del i myndighetens kommande arbete att utveckla bra former för arbetslivets inflytande.

Vilka är de tre första sakerna som ska ta plats i din almanacka?
- Det blir att avsätta tid för att flytta in i kommittélokalerna, träffa medarbetare och konsulter som jag knyter till Kommittén för yrkeshögskolan och att packa ner mina papper i flyttkartonger.

Vad vill du säga till alla som vill veta allt om hur det blir i den nya yrkeshögskolan?
- Vi har mycket kort tid på oss att förbereda för starten av den nya myndigheten och fullgöra alla andra uppgifter som finns i direktiven och som vi ska ansvara för. Det betyder att vi inte kommer att kunna göra något annat alls under tiden fram till 1 juli. Vi kommer därför inte att kunna delta i konferenser och andra informationsmöten förrän efter det att myndigheten har bildats.

tisdag 10 mars 2009

Ny blogg för organisationskommittén


Eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte utgör högskoleutbildningar sammanförs under ett gemensamt regelverk benämnt yrkeshögskolan.

En särskild myndighet, Myndigheten för yrkeshögskolan, ska inrättas med uppgift att administrera de utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan m.m. På den här bloggen kan du följa arbetet med att bygga upp den nya myndigheten, vilket leds av Pia Enochsson.